måndag 26 maj 2014

Projekt: 5:2
Jag nämnde i mitt första inlägg att jag lärt mig att ”äta rätt”. Det innebär inte att jag är någon expert eller så, men jag har hittat hur jag bör äta för att må som allra bäst, vet vad min kropp behöver och vet mina triggers. Jag var tidigare ”vegetarian” och åt nästan obefintligt med protein, var inte förtjust i bönor eller quorn och trodde att vara hälsosam innebar att äta salladsblad och riskakor, eller varför inte ersätta alla mål med Nutrilett – då går man ju ner så det visslar om det?
Vändpunkten kom när jag gick med i en 30-dagarsutmaning där jag fick kost- och träningsprogram. Jag förstod sakta hur en måltid bör vara sammansatt, vilka livsmedel som håller mig mätt och vad som passar bäst när man tränar osv. I denna vevan började jag även lägga till kyckling och kalkon i min kost.
Sedan några veckor tillbaka har jag återgått till mina gamla vanor, med sex mål om dagen; frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och eventuellt kvällsmål. Det fungerar bra, men jag vill samtidigt testa något nytt. Mina föräldrar har gått på periodisk fasta (5:2) sedan ett år tillbaka och har fått väldigt fina resultat, men jag har älskat att äta för mycket för att våga prova… ;)
Men som ett projekt tänker jag nu alltså testa den här varianten. Har precis kollat på ”Eat fast and live longer”-dokumentären och blivit ganska inspirerad. Fördelen med att fasta två dagar i veckan är för mig att jag kan vara mer generös på helgen och inte behöva vara ”tråkig” och hålla mig till min kvarg och keso jämt. För jag är verkligen en allt-eller-inget-person, antingen kör jag på en diet till 100% eller så struntar jag i den till 100%...  Dessutom har jag varken tid, lust eller engagemang att räkna kalorier och väga allt jag äter varje dag. Om jag jobbade skulle jag nog inte våga prova att fasta eftersom jag har ansvar för 20 barn samtidigt, men här i hemmets stilla vrå blir jag lite modigare. Det värsta som kan hända är att jag blir superhungrig och då får jag väl avbryta. Jag kommer ge 5:2 en ärlig chans och väljer att fasta på tisdagar och fredagar, eftersom det då inte krockar med mina träningsdagar med Mama Edition. Det finns de som föredrar att träna när de fastar, men jag är som sagt rädd att vara orkeslös och trött så jag väntar nog med att fasta och träna samtidigt.

Vad är då 5:2?
Det är en typ av periodisk fasta som innebär att man kraftigt reducerar antalet kalorier under två dagar. De övriga fem äter man som vanligt. Det rekommenderas inte att man ”svullar”, utan försöker landa på runt det normala dagsbehovet (ca 2000 kcal för kvinnor). Under fastedagarna äter man max 500 kcal, antingen i en enda måltid eller uppdelat på många små mål under dagen.

Det har talats om många hälsofördelar med 5:2, så som sänkt blodsocker, blodtryck, minskar risk för cancer m.m. samtidigt som det även riktas kritik mot metoden. Den sägs göra att man lever längre, vilket i och för sig är ganska svårt att kolla upp i efterhand... 😁

Jag kommer att ha som ambition att äta hela mitt mål på en gång, på kvällen. Detta efter tips från folk som kör metoden, som menar att man annars triggar hungerkänslorna mer än att inte äta alls. Min man är nog den som är mest nervös inför försöket, han tycker mitt humör är djävulskt när jag inte får äta… :D
Dock talas det mycket om hur himla pigg, energisk och glad man blir av 5:2, så jag ställer allt mitt hopp till det.

Imorgon blir min första fastedag, det är inte utan att jag är lite nervös..!

OBS! VIKTIGT! 5:2 rekommenderas INTE för er som är gravida eller ammar! 


/SannaInga kommentarer:

Skicka en kommentar