tisdag 4 februari 2014

Hur får jag träna magen under graviditeten?

Det råder delade meningar i denna fråga, lite beroende på var man får informationen ifrån. Vissa kör på med magträning genom hela graviditeten - vissa tränar absolut ingenting som har med magen att göra - vissa tränar magen lite lättare - vissa tränar inte raka magmuskeln men istället de sneda magmusklerna.

Vad är egentligen rätt?


Vad händer med magens muskler under en graviditet?
I takt med att magen växer under en graviditet töjer sig dina magmuskler och blir både längre och svagare. När du börjar bli lite större i slutet av andra trimestern/början av tredje är det vanligt (2/3 av alla graviditeter) att dina främre magmuskler börja dela på sig och bilda en glipa mellan varandra. Denna glipan är helt normal och det är helt okej om den växer sig några cm bred. Du kan enkelt kolla hur bred glipan är genom att lägga dig i situps-position och med fingrarna trycka lite lätt mitt på magen från underkant revbenen ned till ca 10 cm nedanför naveln och känna om musklerna har delat på sig (om de har delat på sig så kommer du att känna det). Vad som händer med magens yttre muskler är alltså att de blir långa, uttöjda, svaga och lägger sig i ett ofördelaktigt läge.

Kan man träna magens muskler under en graviditet?
Eftersom de yttre musklerna alltså är långa, uttöjda, svaga och ligger i ett ofördelaktigt läge rekommenderar jag inte att du belastar de yttre musklerna med hårdare träning. Med det sagt innebär det inte att du behöver utesluta träning av magen helt och hållet utan bara välja rätt typ av träning och övningar. 

Negativa övningar för magens muskler (efter trimester 1)
Övningar för raka och sneda magmusklerna, t.ex
-Situps raka (efter trimester 1)
-Situps sneda (efter trimester 1)
Eftersom både magens raka och sneda muskler fäster in i magens mittlinje Linnea Alba (Linnea Nigra under grav) kan de påverka delningen av dina magmuskler negativt genom att dra isär musklerna ytterligare.

Bra övningar för magens muskler (hela grav + efter förlossning)
Övningar för bäckenbottenmuskulaturen och inre magmuskulaturen t.ex
-Balansövningar på pilatesboll
-Knipövningar
-Bäckentippning + magspänning

//Dan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar