måndag 17 februari 2014

Kan träning orsaka missfall? - Barnmorska Nathalie

En fråga som säkert finns hos väldigt många som blir gravida idag är: Kan träning orsaka missfall? Här under får vi läsa om vad Barnmorskan Nathalie säger i frågan:

Vad säger barnmorskan - Kan träning orsaka missfall?
Alla frågor kan vändas och vridas på i oändlighet men nej, träning orsakar inte missfall. Träning är tvärtom bra för dig och ditt ofödda barn. I tidig graviditet spelar det i stort sett inte någon roll vad du gör, dvs du kan inte skaka, hoppa, studsa etc så att fostret eller moderkakan "lossnar". Men visst kan det ibland kännas olustigt att göra vissa övningar redan i tidig graviditet. Mitt råd då är: Gör ngt annat! Du ska fokusera på att det känns bra och att du ska rör dig. Finns ingen anledning att röra sig på ett sätt som inte känns ok under graviditeten. Återigen vill jag slå ett slag för raska promenader, yoga och simning! Känner du dig orolig över vad du kan göra så gör detta.

Som vi tidigare nämnt ska man inte börja träna nya ansträngande träningsformer utan (i stort sett) fortsätta med det man gjort tidigare. Dessutom ska man lyssna på sin kropp, inte ignorera tecken på att den behöver vila. Men kort sagt, en frisk graviditet sitter där den ska! I senare graviditet kan det finnas tillstånd då du kanske ska undvika träning men då handlar det inte om okomplicerade graviditeter och precis som alltid får man ju då ta sitt individuella fall med sin barnmorska eller läkare. Detta kan tex vara fallet vid cervixinsufficiens.

När du kommit längre i graviditeten är det självklart så att forcerad träning som riskerar slag mot magen eller träning där man inte känner efter och slutar om man tex får upprepade kraftiga sammandragningar inte är att rekommendera pga risk för att skada moderkaka eller risk att föda för tidigt. Mer avancerad träning när du är långt gången bör ske kontrollerat och på ett sätt där du kan känna dig trygg. Som tex med PT Dan!

Jag har haft mammor som gått på Body combat hela graviditeten, gått på tantrayoga eller som sprungit långa sträckor med en jättekula på magen men de har gjort detta sedan före graviditeten och de har också undvikit de övningar som inte känts bra. Så fortsätt att träna utan skuldkänslor, gör det bara med hänsyn till att din kropp är under förändring och se till att DRICKA under tiden.
//Nathalie

1 kommentar:

  1. Det är skönt att man kan träna under graviditeten om det inte uppstår komplikationer :) själv fick jag mer nys på promenader de sista veckorna trots havandeskapsförgiftning men i början var jag alldeles för trött.

    SvaraRadera