tisdag 4 mars 2014

Hur vet jag att jag kniper rätt? - Barnmorskan Nathalie


Vi fick igår frågan, Hur vet jag att jag kniper rätt? Vad passar bättre än att fråga experten?

Nathalie och Dan: När du kniper ska du gärna börja genom att knipa runt ändtarmsöppningen. Fortsätt sedan framåt mot urinröret, känslan ska vara att underlivet lyfts uppåt. Du kan sitta, stå eller ligga ner. Glöm inte att vara aktiv även när du slappnar av i bäckenbotten under övningarna.
Det finns några olika sätt man kan kontrollera sin knipförmåga. Du kan börja med att försöka knipa av urinstrålen när du kissar. Detta ska du inte ha för vana men att kontrollera någon gång då och då är ingen fara. Du kan också kontrollera genom att hålla ett finger lätt mot ändtarmsöppningen och på så vis känna muskeln sluta sig. Ett kanske något roligare sätt är att under samlag be din partner beskriva om hen känner att du kniper. Genom att öva detta tillsammans kan du få feedback på om du blir starkare. Att det dessutom känns skönt för din partner och att du får en ökad sexuell njutning av en starkare bäckenbotten är nog bara en bonus! Har du svårt att hitta rätt knip ska du inte ge upp - be din barnmorska kontrollera och känna efter så att du kniper rätt. Detta kan du be om tex vid en cellprovskontroll eller vid ett rutinbesök under graviditeten.

Ett annat sätt för att också kontrollera att ni spänner bäckenbotten på rätt sätt är att ligga på rygg och känna med fingrarna ca 2cm innanför höftbenskanterna (hårdare höftbenskanter i nedkanten av magen). Håll fingrarna där och hosta till, då kan ni känna att musklerna under fingrarna spänns till. När ni sedan spänner bäckenbotten ska de muskelsenorna bli anspända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar