Tänk dig bäckenbotten som en duk som bär upp ngt tungt. I denna duk finns tre hål (urinrörsmynning, slidmynning och ändtarmsöppning). Undergraviditeten belastas "duken" extra mycket och hålen "tänjer" då ut sig vilket kan resultera i tex urinläckage. Under förlossningen visar det sig tex genom att du vid krystning kan bajsa på dig lite och givetvis visar det sig ju också genom att barnet "släpps ut" ur slidmynningen. Utöver tyngden är bäckenbotten dessutom påverkad av de hormonella förändringar du genomgår. Bäckenbottenmuskulaturen ska vid nysningar, hosta, hopp osv knipa åt men när den är uttänjd och dessutom otränad och slapp kan detta bli svårt. Om vi fortsätter med våra bäckenbottenövningar under graviditeten tränar vi successivt upp muskulaturen så att den kan klara den ökande belastning som graviditeten medför. Dessutom är det ju så att, för att kunna slappna av i en muskel måste vi veta hur vi spänner den! Muskelkontroll helt enkelt. Det jag främst tänker jag på då är såklart vikten av att kunna slappna av i sin bäckenbotten under värkarbete och krystning för att släppa fram barnet. Därför vill jag betona vikten av att du inte bara fokuserar på att spänna din bäckenbotten utan att du också verkligen ser till att den slappnar av mellan knipövningarna. Dvs: Knip - slappna av Knip - slappna av osv.
Tränar du din bäckenbotten under graviditeten förbereder du dig också på att kunna "slappna av den" under förlossningen! Alltså två flugor i en smäll!
TIPS: Se till att så gott du kan knipa när du märker att en nysning är på väg eller när du ska hosta, hoppa, springa osv.
//Nathalie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar