fredag 7 mars 2014

Konsten att tycka om att träna - Linnéa


Jag hör ibland hur vissa säger att träning inte är för dem och att dem tycker det är tråkigt. Till svar brukar jag bara skratta lite för mig själv och svara att personen i fråga förmodligen inte har hittat sin typ av träning ännu bara. Träning är ett alldeles för brett ord för att säga att man inte tycker om det. Gym, däremot, kan vissa tycka är tråkigt! Löpträning kan man också tycka är mindre kul. Men jag tror att det finns en träningsform för alla, det gäller bara att hitta den som passar bäst för just dig.

Träning är som roligast för mig när jag tränar i grupp – och med grupp menar jag allt från fotboll till gruppass på gymmet och nu även mamaeditions gruppträning med PT Dan.
Visst kan jag gå ner till gymmet, alldeles ensam, och köra ett styrkepass så musklerna verkligen får jobba, men jag tycker inte det är speciellt roligt och jag blir inte direkt motiverad eller känner att jag längtar till nästa tillfälle. Gruppträningen däremot är så mycket mer än bara träning – dels är det en gemenskap och man träffar människor och får vara social, dels är det triggande (för en tävlingsmänniska som jag) och får, i alla fall mig, att ge det där lilla extra för att man ska vara helt slut när passet är över. När jag lämnar ett gruppass längtar jag alltid efter nästa!

På gymmet när jag är ensam så fuskar jag. Med det menar jag att jag kan ha bestämt innan att jag ska göra 3 set á 12 reps men känner vid sista setet att jag är trött och slutar när jag bara gjort 10 reps. I grupp där man ska göra ett visst antal armhävningar eller stå i planka ex antal sekunder finns det inte en chans att jag skulle fuska, tänk om någon ser? Ja, så fungerar jag och jag tror att många kan känna igen sig i det.
Därför är jag också alltid väldigt nöjd när jag går från en gruppträning för jag känner att jag gett allt. Men när jag lämnar gymmet känner jag ofta att jag hade lite till att ge.

Hur många av er har aldrig gått ut och sprungit en runda för att, när ingen ser, stannat och vilat ett tag? Och hur många har sprungit samma runda tillsammans med en vän och inte stannat en enda gång? Jag tror knappast jag är ensam i alla fall.


Så alla ni som känner er omotiverade till träning, men ändå vill bli fastare/gå ner i vikt/bygga muskler/bara behålla formen, borde testa er fram till ni hittar den träningsform som passar er. Gym är inte alltid svaret när man vill börja träna.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar